Hvordan søger du legater til enlige mødre?

Sådan søger du legater til enlige mødre

Du kan søge legater til enlige mødre, når du har et behov for økonomisk hjælp, måske til din datters konfirmation eller til de helt basale ting såsom et nyt køleskab eller julehjælp. Det er også her, du begynder at undersøge mulighederne for at søge støtte, og hvilke legater der støtter det specifikke formål.

Derefter gå du komme godt igennem legatsøgningen ved at følge disse trin:

1. Tænk over dit behov

Hvad søger du penge til – og hvilke argumenter kan du bruge for at komme i betragtning til dem? Lav en personlig profil med en liste over de ting, der beskriver dig: for eksempel din nuværende og tidligere bopæl, dit job og din uddannelse, dine børn og deres alder og lidt om dig selv som person. Nu er du i gang med at skrive din legatansøgning. Samtidig finder du også de ord, du skal bruge til at søge efter legater med.

2. Find legaterne

Hvilke legater findes der – og hvilke kan du komme i betragtning til? De meget generelle legater bliver søgt af mange, men prøv at finde ud af, om der findes legater, hvor din personlige profil vil give dig en fordel frem for andre ansøgere. Måske er du den eneste fra den by, du bor i, der har brug for et uddannelseslegat i år?

3. Lav en oversigt

Det er en god idé at sætte legatsøgningen i system – der er rigtig meget at holde styr på. Du kan enten gøre det på den gammeldags måde og sætte kopier af legaterne ind i et ringbind, eller du kan arbejde i et Excel-ark, med adresse, ansøgningsform og -frister og plads til at notere, hvad du skal huske at have med i netop denne ansøgning.

4. Skriv efter ansøgningsskemaer

Nogle fonde kræver, at du søger legater via deres egne ansøgningsskemaer. Dem kan du enten finde på legatets hjemmeside eller ved at sende en frankeret svarkuvert til fondens administrator.

5. Skriv en motiveret ansøgning

Andre fonde har ikke noget ansøgningsskema, og her skal du selv skrive en motiveret ansøgning, hvor du argumenterer for, at netop du skal i betragtning til at modtage støtte fra fonden. Skal du søge mange fonde, kan du lave en standardansøgning, som du så tilpasser den enkelte fond.

6. Lav et budget

Nogle legater uddeler fastsatte legatportioner, mens det hos andre skal angives, hvor stort et beløb du søger om. Hvis du for eksempel søger et ferielegat, kan du vedlægge et budget med en oversigt over samtlige udgifter i forbindelse med det beløb, du ansøger om.

Er det dit personlige budget, fonden beder om, sætter du budgettet op med indtægter og udgifter.

7. Få styr på dine bilag

Til din legatansøgning skal du bruge forskellige dokumenter og udskrifter, der kan dokumentere de ting, du skriver i din ansøgning. Det kan for eksempel være en lønseddel, en kontoudskrift fra banken eller en lægeerklæring.

Hvis du skal sende din ansøgning elektronisk, kan du lave en mappe på computeren til alle dine bilag. Har du brug for at scanne lønsedler eller andre dokumenter, har biblioteket en scanner, du kan bruge.

8. Udskriv, pak og send

Med ansøgning og alle bilag i hus er du klar til at printe ud og sende. Der kan være mange papirer at holde styr på, og det koster en del at få dem printet ud – men det kan sagtens betale sig. Køb et printkort på biblioteket eller fyld toner og papir på hjemmeprinteren. Flying Tiger og Søstrene Grene har billige kuverter, og der er penge og især tid at spare på at købe online-porto på www.postnord.dk.

9. Send et takkebrev

Det er god stil at sende et takkebrev for tildelingen af legatmidler, når cyklen er købt, konfirmationen holdt eller du er kommet i gang med din uddannelse. Et postkort med et par linjer eller en e-mail med et billede af det indkøbte babyudstyr er fint.

10. Hold styr på legatindkomsten

Det er vigtigt, at du holder styr på, hvad du skal betale i skat af de legater, du har modtaget. Legater fra foreninger og fonde, der godkendt af SKAT til at uddele midler til sociale og sygdomsbekæmpende formål, er skattefri op til 10.000 kroner, mens du skal indberette alle andre legater som B-skat.